ml>
با سلام
اخیرا کلیپ هایی در خصوص نرخ بیکاری و تغییر تعریف شاغل پخش شده که شبهه برانگیز بوده است. مناظره دکتر با محسن رضایی هم به این شبهات دامن زد
در ادامه قسمتی از گزارش نشریه برنامه متعلق به سازمان برنامه سابق و معاونت برنامه ریزی جدید تقدیم می شود.
در این گزارش اشاره شده که علاوه بر تغییر تعریف شاغل، تعریف شغل هم تغییر کرده است و این دو تقریبا همدیگر را خنثی می کنند. این تغییرات در دولت اصلاحات انجام شده و ربطی به این دولت ندارد. علاوه بر اینکه نرخ بیکاری اعلام شده قبل و بعد این تغییرات تفاوت فاحشی را نشان نمی دهد و این به معنای تایید همان مدعای ما مبنی بر خنثی شدن تغییر این دو تعریف با هم است. لینک مطلب نشریه برنامه که قسمت هایی از آن در ادامه می آید:
http://www.spac.ir/barnameh/265/p1.htm
آنچه در کلیپ ها آمده بود به این شرح است:
شعارها و آمارها
(9)
احمدینژاد: منتقدان دولت با ارقام بازی میکنند.
تصویر احمدی نژاد در اولین مصاحبه با دوربین که روز چهارم خرداد پخش شد نمایان میشود:
احمدینژاد:
«در ابتدای این دولت بنابر گزارشات نرخ بیکاری 12.9 درصد بود. اما علیرغم اینکه حدود 50 درصد از پیشبینی قانون برنامه برای ورود نیروی کار به بازار، بیشتر نیروی کار وارد بازار شد، نرخ بیکاری به حدود 10% کاهش پیدا کرد. یعنی در همین فاصله حدود 800 هزار نفر از بیکاران کشور کم شد.»
سپس کلیپ به نشریات مرکز آمار ایران مراجعه میکند:
سالنامۀ آماری کشور، سال 1383...
همانطور که میبینید در تعریف شاغل نوشته شده:
کسی که در هفته حداقل دو روز یعنی شانزده ساعت کار کند شاغل محسوب میشود.
حالا میخواهیم تعریف شاغل در دورۀ آقای احمدینژاد را ببینیم ... سالنامۀ آماری کشور، سال 1384... همانطور که میبینید متأسفانه در تعریف جدید در دورۀ آقای احمدینژاد کسی که تنها یک ساعت در هفته کار میکند هم شاغل محسوب میشود.
به این ترتیب دولت ایشان با عوض کردن تعریف بیکار آمار بیکاری را پایین آورده است... چهکسی با ارقام بازی میکند؟
.
نشریۀ «برنامه» از سوی دفتر معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری منتشر میشود و قبلا نیز توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی منتشر میشده است. در مقالهای با عنوان «شاخصهای کلیدی بازار کار در سرشماری سالهای 1375 و 1385» که در شمارۀ 265 این نشریه منتشر شده است میخوانیم:
«در سرشماری عمومی نفوس و مسکن برای نخستین بار تعریف فرد شاغل بر مبنای حداقل یک ساعت کار در هفته مرجع آمارگیری تغییر یافت و این امر سبب افزایش جمعیت شاغل در مقایسه با تعریف قبلی که بر مبنای حداقل دو روز کار در هفته بوده است، شد.
بنابر این، باید توجه داشته باشیم که بخشی از افزایش جمعیت شاغل در دهه 1385- 1375 به دلیل تغییر تعریف فرد شاغل است. تغییرات ایجاد شده در تعریف بیکاری نیز به این صورت است که در سرشماری سال 1385، افرادی که به دلیل آغاز به کار در آینده یا انتظار بازگشت به شغل قبلی، جویای کار نبوده اما بدون کار و آماده برای کار بودهاند، بیکار محسوب میشوند. قابل توجه است که این افراد بر مبنای تعریف قبلی بیکار در نظر گرفته نمیشوند.
بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1385، نرخ بیکاری کشور 75/12 درصد و نرخ مشارکت نیروی کار 4/39 درصد است. میزان جمعیت فعال کشور 23466 هزار نفر بوده که از این تعداد حدود 20476 هزار نفر شاغل و حدود 2992 هزار نفر بیکار جویای کار هستند. بدون توجه به تفاوت تعاریف اشتغال و بیکاری در سرشماری نفوس و مسکن سال های 1375 و 1385، متوسط سالانه افزایش جمعیت شاغل و فعال به ترتیب حدود 590 هزار نفر و 744 هزار نفر است و متوسط نرخهای رشد سالانه جمعیت شاغل و فعال به ترتیب 5/3 و 9/3 درصد بوده است...
بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در پاییز 1385 که بر اساس تعاریف جدید اشتغال و بیکاری اجرا شده است، حدود 2/4 درصد شاغلان، کمتر از 16 ساعت کار در هفته انجام دادهاند و براساس طرح آمارگیری از ویژگیهای اشتغال و بیکاری خانوار در پاییز 1382 که بر مبنای تعاریف قدیم اشتغال و بیکاری بوده، این رقم حدود یک درصد است.
بنابر این، برآورد میشود حدود 2/3 درصد از شاغلان سال 1385 کمتر از دو روز در هفته کار کردهاند. تعداد شاغلان بر اساس تعریف قدیم حدود 19820 هزار نفر برآورد میشود. در مورد تطبیق تعریف بیکاری نیز در دو مرحله اقدام میشود. در مرحله اول، باید آن دسته از شاغلان را که کمتر از دو روز در هفته کار کردهاند اما جویای کار بیشتر هستند، بیکار در نظر گرفت و آن را به بیکاران موجود در سال 1385 اضافه کرد. در دومین مرحله، باید آن دسته از بیکاران را که به دلیل آغاز به کار در آینده یا انتظار بازگشت به شغل قبلی جویای کار نبوده، اما فاقد کار و آماده برای کار هستند، از جمع بیکاران سال 1385 کسر کرد. براساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در پاییز 1385، حدود 9/3 درصد از بیکاران به دلایل یادشده جویای کار نبوده، اما فاقد کار و آماده برای کار بودهاند و حدود 7/10 درصد از شاغلانی که کمتر از 16 ساعت کار در هفته انجام دادهاند، جویای کار بودهاند.
با استفاده از نسبتهای یاد شده میتوان برآورد تعداد بیکاران را بر مبنای تعریف قدیم بیکاری به دست آورد که حدود 2947 هزار نفر است. بنابر این، تفاوت تعریف در مورد بیکاری تأثیر زیادی نداشته و بیکاران را حدود 46 هزار نفر کاهش داده است. اما تفاوت تعریف در مورد اشتغال به نسبت قابل توجه بوده و شاغلان را حدود 656 هزار نفر تقلیل داده است.»
به بیانی واضحتر، علاوه بر تغییر تعریف «شاغل»، تعریف «شغل» نیز تغییر کرده است و البته علت آنرا باید از کارشناسان امر جویا شد.
به هر حال این تغییر در تعاریف، اثر محسوسی در نرخ بیکاری ندارد، گرچه نرخ شاغلان را به طور محسوسی کاهش میدهد!
نوشته شده توسط : منتظر قائم